Het einde van het korfbalseizoen is het ideale moment om terug te blikken op wat geweest is en vooruit te kijken op wat komen gaat. Wij deden dat met Tom Van Houdt, kernspeler bij Floriant en (niet toevallig) ook voorzitter.

 

Tom Van Houdt


Tom, wat heeft voor jou het voorbije seizoen sportief en extra-sportief gekenmerkt?

Op sportief vlak waren er veel vernieuwingen, met als uitschieter Anthos als een volledig nieuwe sportieve ploeg en nieuwe trainers voor de kernploeg. Daarnaast zien we nog steeds de trend dat we minder dames dan heren hebben, zowel bij de volwassenen als bij de jeugd. En ook de vraag naar trainers doet zich overal een beetje voelen. Bij de jeugd haalden onze U13 en U15 de Topleague, wat eigenlijk vooraf niet de doelstelling was. Een leuke meevaller dus!

 

Als we even inpikken op Anthos als nieuwe kernploeg: zoiets was toch een beetje een sprong in het diepe? Hoe kijk je daar op terug?

Ik denk dat het op dit moment redelijk goed gaat. Het was inderdaad een beetje zoeken naar de goede vorm. We zijn gestart met een selectie aan spelers, een zoektocht naar trainers, naar de juiste samenstellingen ook. Want je zet jeugdspelers samen met spelers die al bij de kern hebben gespeeld of als volwassene spelen. Het was en is een beetje een bonte mix. In het begin was het zoeken omdat spelers elkaar niet kennen, toch niet op persoonlijk vlak. Er is ook het leeftijdsverschil. Uit recente gesprekken hebben we gevoeld dat dit nu positief evolueert, ze blijven al eens meer hangen na een training, ze beginnen ook soms samen af te spreken.

 

Is Anthos een blijver?

Jazeker, ik denk dat het een belangrijke stap is voor de toekomst voor de club, want we spelen in op het feit dat we bij de volwassenen heel veel spelers hebben.

 

Zie je dat ook bij andere clubs?

We zien deze evolutie al een tijdje gebeuren en wij moeten daar ook voor waken. Enkele grotere clubs in België zijn daar nu heel hard mee bezig, met die tweede ploeg. Ze merken dat daar nood aan is: clubs zagen vroeger traditioneel hun kernspelers na hun 30ste verdwijnen omdat ze stopten met de kernploeg en niet meteen voor een gewestelijke ploeg kozen. Nu evolueert dat meer naar “ik wil nog competitief spelen, maar gewoon niet meer op dat topniveau”. In de lagere klassen kan dat, er is misschien iets minder druk.

 

Dan naar de kernploeg Floriant: we hebben uiteindelijk de zaalfinale gespeeld en op een haar na verloren. Was die finale een doelstelling aan het begin van dit seizoen?

Het was de doelstelling van dit seizoen om zo ver mogelijk te geraken met de spelers en de kwaliteit die we hebben. Alleen was er dan aan het begin van het seizoen de World Cup waar enkele Floriant-spelers speelden, en we hadden ook pech met nogal wat gekwetste spelers. Dat heeft de groep een beetje gehavend. Zo hebben we misschien halverwege het seizoen wat ondermaats gepresteerd, Maar we hebben die trend kunnen keren en toch de kruisfinales gehaald. En ja, als je dan een finale bereikt, dan wil je uiteraard winnen en dat traject toont wel dat we over kwaliteit beschikken.

 

Zitten we met een goede mix tussen jong en oud in die kernploeg?

Ik denk dat er een goede mix is. We hebben ervaren spelers die finales hebben gespeeld en er zijn ook jongere heren die tegen de kern aanleunen.

 

Bij de jeugdwerking zien we twee heel ervaren trainers vertrekken: Peter die stopt als trainer en Miguel die naar Neerlandia gaat om daar de kernploeg te leiden. Hoe gaan we dat opvangen?

Dat is zeker jammer, om die ervaring te zien verdwijnen. Maar zoiets hebben we nog meegemaakt. Miguel heeft persoonlijke ambities, maar ik zie hem hier in de toekomst zeker nog rondlopen. En er zijn nieuwe, jonge trainers die klaar staan om het op te vangen. Maar toegegeven, het gaat wat tijd vragen voor we die ervaring weer hebben opgebouwd.

De opvolging is verzekerd...Naar volgend jaar toe hebben we een structuur uitgebouwd bij de jeugd die die veranderingen opvangt. In overleg met Mark (Meganck) gaat hij de U11 begeleiden. Daarnaast hebben we ook ervaren trainers bij U13, U15, U17 en nu ook U19. Bij de oudere jeugdspelers (U17 en U19) zien we ook spelers met potentieel als jonge “trainers in opleiding”. Degene die dat kunnen en willen, kunnen we inpassen bij de hoofdtrainers van onze jongste spelers, maar daar is er natuurlijk nog heel veel groeimarge, ja.

Voor volgend seizoen hebben we ook geprobeerd om de jeugdspelers wat te spreiden over de leeftijden heen, zodat iedereen speelkansen krijgt, maar ook rekening houdend met het niveau van de spelers. Zo worden er jongens van U15 naar U17 spelers doorgeschoven. Dat was ook de insteek van het creëren van de U19 waar we dan spelers van U17 naar doorschuiven.

 

Er zijn de plannen vanuit de gemeente om site Ter Wallen anders in te delen door het vertrek van KFC Merelbeke. Weten we al wat de plannen zijn?

Er zijn heel veel gesprekken geweest met het gemeentebestuur, ook en vooral met schepen Egbert Lachaert. De gemeente is bezig met het masterplan en wij zijn daar een klein deeltje van. Dat dossier evolueert relatief traag, maar we hebben wel al een wish list mogen doorsturen. Daarin geven we aan dat ons gebouw, wat op zich nog niet zo oud is, naar hedendaagse normen toe wel wat verbeterd kan worden. Op zich zitten we eigenlijk niet slecht, maar is ook een kans dat er een nieuw gebouw komt. Maar ook dat is allemaal nog niet duidelijk, het is slecht één van de vele opties.

 

Wat is voor jou belangrijk naar volgend jaar toe? Waar moeten we als club aandacht voor hebben?.

Er zijn uiteraard meerdere zaken. We mogen zeggen dat we dit seizoen sportief mooie resultaten hebben behaald, zowel met de kernploeg, maar ook bij de jeugd. We zijn niet per se altijd kampioen geworden, maar we kunnen wel zeggen dat we op een heel hoog niveau hebben meegedraaid. Dat hopen we volgend seizoen te kunnen herhalen.

Er is ook het feit dat er nieuwe mensen zijn bijgekomen in de Raad van Bestuur. En we zien, tot onze grote tevredenheid, ook heel veel gedrevenheid bij ouders en supporters. De groei van de laatste jaren in de breedte is zeer positief: we hebben meer spelers en meer supporters, dat is een goeie evolutie. Pakweg 10 jaar geleden hadden we ook de ambitie om bij de jeugd overal twee ploegen te hebben, zodat we een competitieve en een meer recreatieve ploeg hadden. Ik denk dat we daar nu opnieuw heel hard naar toe aan het werken zijn. Het wordt een kwestie van dat te kunnen bevestigen, met alle groeipijnen die daar bij komen kijken

Zo moeten we er bijvoorbeeld voor zorgen dat we genoeg trainers hebben en dat alle randtaken en randvoorwaarden vervuld zijn. Dat vraagt ook om extra vrijwilligers, want – en ik denk dat dit heel belangrijk is – er zijn zeker gemotiveerde vrijwilligers. Maar we moeten er voor zorgen dat er genoeg communicatie is, en coaching van mensen, en dat we meer in gesprek gaan met mensen, op sportief vlak, maar ook extra-sportief vlak. Daar is nu een hele grote taak voor de club weggelegd.

 

Je ziet een nood aan meer omkadering?

Ja, niet alleen voor het sportieve, maar ook alles wat erbij komt. Daar zou er meer structuur moeten komen, zonder te willen evolueren naar teveel vaste regels. Uiteindelijk blijven we allemaal vrijwilligers en die werking moet spontaan gebeuren. Maar inderdaad, veel nieuwe mensen betekent ook veel mensen die nog niet 100% met de club bekend zijn, en die zich dus een beetje moeten inwerken en zich afvragen “wat kan ik doen?”. Vroeger gebeurden er redelijk veel zaken in beslotenheid en dat proberen we nu meer open te zetten.

Het belang van onze vrijwillige medewerkers kan niet overschat worden. Hun rol is heel belangrijk want we groeien als club en daar komt heel veel bij kijken. Gelukkig brengt dat ook heel veel leuke momenten met zich mee waar je veel energie uit kunt putten. Maar het zijn wel die mensen die dat allemaal mogelijk maken!