U19 WK LEEUWARDEN 2019 : Arne en Anke pakken zilver met België na zinderende finale tegen Nederland

Via overwinningen tegen Hongarije, China Tsjechië en UK bereikte de Belgische U19 de halve finale die zoals reeds zo vaak ging tegen Chinese Taipei dat de UK uit de halve finales hield . Geen hapklare brok dus want in de poule-fase had de UK het België best lastig gemaakt . In die wedstrijd liep de Belgische ploeg langs dameszijde nogal wat schade op . Famke , Lisa en Anke kwamen allen met blessures uit die wedstrijd . Voor Famke was het zelfs einde tornooi vanwege een enkelblessure . Lisa en Anke konden echter opgelapt worden en konden toch verder spelen in het tornooi .

In de halve finale kregen onze Belgen Chinese Taipei voorgeschoteld dat met zijn sprongkracht en schotvaardigheid steeds een te duchten tegenstander is . Onze Belgische ploeg deed het echter super . Zij namen al vlug het commando in handen en sloegen een kloofje van 4 doelpunten maar Taipei bleef zoals steeds heel koelbloedig en vocht terug. Gelukkig bleven zij steeds hangen op een 4-tal doelpunten . Eens de kloof groeide naar 6 doelpunten was de veer bij Chinese Taipei gebroken en uiteindelijk werd het nog een ruime 18-30 overwinning . Goed voor het vertrouwen natuurlijk naar de finale toe tegen Nederland .

Het geloof in eigen kunnen was groot na de fantastische prestatie in de halve finale en ons meisjes en jongens waren vastberaden om het de Nederlanders heel moeilijk te maken. De technische staf had de nodige plannen gesmeed om mogelijks voor een stunt te zorgen zo bleek reeds van bij het wedstrijdbegin. Duidelijk was ook al vroeg in de wedstrijd dat deze finale geen schoonheidsprijs zou winnen . Er werden voornamelijk langs herenzijde bitsige reboundduels uitgevochten onder de korf en een paar Nederlandse spelers gingen over tot een spelletje intimidatie-korfbal . Daardoor liepen een paar Belgische spelers tegen een gele kaart aan (waar bleven de gele kaarten voor de Nederlanders …?) . Bij de rust hingen de bordjes echter nog steeds gelijk (7-7) en was een Belgische overwinning nog steeds mogelijk . De Nederlanders bleven ook in de 2° helft steeds voorop maar telkens weer slaagden de Belgen erin om terug te vechten . Jammer genoeg kreeg Lars omwille van een domme reactie na een tegen hem gefloten fout zijn 2° geel en dus rood waardoor er noodgedwongen diende vervangen te worden . Raf kwam Lars vervangen naast Arne en onder hun beiden brachten ze opnieuw de score gelijk (van 18-16 achter naar 18-18) met nog een 3-tal minuten te spelen . De stunt was wel degelijk in de maak maar toen volgde een strafworp waardoor Nederland opnieuw de leiding nam (19-18) . België stond nu onder zware druk en kreeg met nog 5 seconden op de klok een vrije bal (was dit geen strafworp …?) . Scoren betekende verlengingen maar jammer genoeg ging de bal van Siebe er niet in en zo ging de zege naar Nederland . Ontgoocheling bij spelers, technische staf en talrijk opgekomen supporters natuurlijk .

De appreciatie en fierheid was af te lezen van de gezichten van de talrijke supporters en bij het ontvangen van de zilveren medaille kregen onze jongens en meisjes een staande ovatie van de vele Belgische supporters maar ook van de andere teams en neutrale kijkers . Dit was echt een mooie prestatie . Wij hebben als korfballiefhebber genoten van de Belgische prestaties . Een dikke proficiat aan het volledige team (de technische en medische staf en de spelers natuurlijk) . Jullie waren echt top .

Spelers : DE BEER QUINTE (VOORWAARTS) - DE CUYPER FLOOR (KCBJ) - HENDRICKX DIETE (PUTSE) - LEDOUX NOA (KWIK) - MEGANCK ANKE (FLORIANT) - SAEY BRITT (SCALDIS) - VAN GORP LISA (BOECKENBERG) - WUYTS FAMKE (KWIK) - CLAUS STIJN (BOECKENBERG) - DE LEY SIEBE (AKC/LUMA) - DE RIJCK RAF (AKC/LUMA) - DUJARDIN TIBO (BOECKENBERG) - HUPPERTZ LARS (AKC/LUMA) - HUYBRECHTS DEMY (AKC/LUMA) - SCHOUMACHER CEDRIC (KWIK) - VAN DAMME ARNE (FLORIANT)

BONDSCOACH JAN NELEN en ASS COACH TOM BASTIANEN

Tot slot wil ik ook nog even terugblikken op de prestaties van ons 2 “Floriantjes” Anke en Arne .
Samen met het ganse team presteerden ook zij bijzonder sterk in dit WK U19 in Leeuwarden .

Van Arne zag ik één van zijn beste tornooien ooit in het Belgische shirt . Hij combineerde duelkracht onder de korf met zijn splijtende inside-beweging waarmee zelfs de Nederlandse spelers dikke problemen hadden en de combinatie met vakgenoot Lars werkte uitstekend ; deze 2 vonden mekaar blindelings en toverden vaak prachtige combinaties uit hun Belgische hoed . Was echt genieten . Zij werden daarbij prachtig ondersteund door de dames .

Ook Anke mocht terugblikken op een sterk tornooi . Jammer dat ze een beetje gehavend uit de eerste speelronde kwam door een botsing in de wedstrijd tegen UK maar gelukkig kon zij mits de nodige verzorging toch aantreden in de halve finale en in de finale . In de finale kwam ze tegen de sterke Nederlandse Julia Schuiling waardoor ze niet tot scoren kwam maar ondersteunend en verdedigend deed ze zeker haar duit in het zakje .

Conclusie : we mochten alweer fier zijn op ons beide Floriantjes en op de ganse Belgische ploeg.

Marc Meganck