Zaterdagmiddag had Floriant een afspraak met de geschiedenis in zijn tweede veldfinale in de hoogste afdeling in 3 seizoenen. Net als twee jaar geleden werd de finale afgewerkt onder een broeierige zon. De tegenstander heette nu AKC/Luma, dat licht als favoriet aan de partij begon nadat het in de reguliere competitie met ruime voorsprong eerste was geëindigd. Zoals het cliché wil is in een finale echter alles mogelijk, zeker na de sterke terugronde van Floriant in de veldcompetitie.

De wedstrijd startte veelbelovend, Arne Van Damme scoorde zijn eerste schot en maakte direct de intenties van de Blue Sharks duidelijk. In de openingsfase werd vlot gescoord (3-2 voor AKC/Luma na 5 minuten), maar nadien werden de doelpunten schaarser. Floriant was in deze fase wel duidelijk de beste ploeg en door een karrenvracht aan rebounds van Niels Delbeke konden de Blue Sharks na een kwartier op een 3-5 voorsprong komen.

Een minuut later stonden de bordjes al opnieuw gelijk via 2x Jiska Frensch. De rest van de eerste helft speelden beide teams de hele tijd haasje over. Beurtelings namen Floriant en AKC/Luma de leiding van elkaar over. De Blue Sharks hadden nog steeds reboundoverwicht, maar slaagden er niet in om uit te lopen. De kwaliteit van de schoten was niet goed genoeg en bovendien werd, doordat niet altijd voldoende beweging werd gebracht, het grootste deel van de kansen van buitenuit genomen. Op slag van rust zette Jarre De Ley zelfs de 10-9 voorsprong voor AKC/Luma op het bord.

Na de pauze zette AKC/Luma door en voor de eerste keer werd het verschil 3 (12-9). Floriant wilde niet van wijken weten en kwam op wilskracht terug gelijk (12-12 na 13 minuten). De Blue Sharks zagen daarna AKC/Luma steeds als eerste scoren en weer uitlopen naar 15-13. Via een mooi afgewerkte kans onder de mand door Lennert Impens en een afstandsschot van Saar Seys was op 10 minuten voor tijd opnieuw alles te herdoen (15-15), maar de ingevallen Elke Vanherck gaf direct antwoord (16-15).

In de laatste 10 minuten bleven beide teams strijden en de spanning was nog altijd te snijden, maar Floriant slaagde er niet meer in deze af te werken. Twee minuten voor tijd gooide Jarre De Ley de wedstrijd vanaf de stip in een definitieve plooi. De finale werd beslecht in het voordeel van AKC/Luma met 17-15.

Voor Floriant voelde deze verloren finale als een gemiste kans. Méér dan twee jaar geleden was het geloof in een goede afloop aanwezig en na het superseizoen was ook de kans op een positieve afloop meer dan reëel. Ook al heeft het hele team nog heel wat jaren de mogelijkheid om prijzen te pakken, toch is dit weer een prijs die werd gemist.

Het wordt volgend seizoen opnieuw hard werken om opnieuw de kans af te dwingen om een finale te behalen, in zaal, op het veld of in de Beker. De Blue Sharks kunnen de opgebouwde ervaring in finalewedstrijden dan hopelijk nog in hun voordeel gebruiken.

Floriant: Anke Meganck, Saar Seys (4), Hanne Van den Abeele (3), Stefanie Van den Abeele (1), Lars Courtens (1+1p), Niels Delbeke (1+1p), Lennert Impens (1), Arne Van Damme (2). Invallers: Floor Seys, Tom Van Houdt

AKC/Luma: Maite Dewinter (1), Shiara Driesen (1), Jiska Frensch (3), Jade Rottiers (1), Jarre De Ley (4+1p), Jari Hardies (1), Sayer Jobe (2), Levi Van den Dycke (2). Invallers: Elke Vanherck (1), Lars Huppertz